maanantai 9. marraskuuta 2015

Valomaalauksen työkalut

Valomaalauksen työkalut

Led valot

Varsinkin joulunaikaan saa halvalla paristokäyttöisiä led-valosettejä alkaen 3 euroa kappale.
Näistä voi kätevästi tehdä erilaisia valomaalaukseen soveltuvia laitteita tai sitten käyttää ilman muokkausta. Nämä soveltuvat hyvin abstraktien kuvioiden luomiseen.

Valosauvat

Valosauvoja löytyy esim Prismoista. Niiden värejä ja vilkkumistahtia pystyy vaihtamaan nappia painamalla. Erilaisia valomiekkoja löytyy myös markettien lastenleluosastolta.
Halvoista led-valosetistä sellaisen pystyy helpolla tekemään myös itse. Nämä soveltuvat hyvin abstraktien kuvioiden luomiseen. Alla oleva kuvio on muodostunut hulavanteesta jossa on värivaloja ulkokehällä.


Taskulamput

Taskulamppuja löytyy monenkokoisia ja tehoisia. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen kuinka leveä valokeila lampusta tulee jotta se soveltuu käyttötarkoitukseen. Taskulamppu soveltuu kohteiden valaisemiseen jotta ne tulevat kuvaan näkyviin. Tarvittaessa niiden väriä voidaan myös muuttaa värillisillä muoveilla.

Salamat

Salamoita voidaan käyttää kuten taskulamppuja kohteiden valaisuun.Niitä voidaan käyttää joko irrallisina tai siten että ne ovat kiinni kamerassa.
Jos ne ovat kiinni kamerassa voidaan niiden välähdyshetki säätää joko sulkimen aukeamiseen tai kiinnimenoon. Tällöin esim henkilöhahmo joka valaistaan salamalla jää kuvaan ja sen lisäksi siihen voidaan maalata valoille lisää kuvioita.
Jos salamaa käytetään irrallisena voidaa sillä helposti valaista useita kohteita saman valotuksen aikana. Salamaan voidaan myös tehdä myös irrallinen kuvio paperista ja sen avulla saadaan kuvaan luotua kuvioita.


Tähtisädetikku

Tähtisädetikut ovat myös mielenkiintoinen apuväline valomaalauksessa.
Erilaisia ideoita kannattaa katsoa esim. täältä

Erikseen tehdyt työkalut valomaalaukseen


sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Valomaalauksen työnkulku

Valomaalauksen työnkulku

Perusasetukset


  • Aseta kamera jalustalle tukevasti, kiinnitä kaukolaukaisin kameraan.
  • Ota objektiivin vakaaja pois käytöstä, IS tai VR
  • Aseta kameran herkkyys ISO 100 tai 200
  • Aseta aukko esim. F9, aukon koko vaikuttaa kuvan valotukseen joten sitä kannattaa testata kuvattavan teoksen kanssa. Kun arvot on paikallaan testin jälkeen niin kuvaa vasta sitten pitkällä ajalla. Käytettävien valojen kirkkaus vaikuttaa paljon käytettäviin arvoihin.
  • Suljinajan oikea arvo riippuu mitä tekee, jos on tarkoitus valaista vain 10 sekuntia ei kannata säätää aikaa 30 sekuntiin.
  • Laita kameran tarkennus manuaalitilaan ja säädä tarkennus apuvalon avulla kohteeseen. 

Kuvaustapahtuma

Kun olet painanut kameran laukaisinta kaikki tallentuu kuvaan. Jos taskulamppu on päällä kun kävelet kuva-alueelle jää siitä valoviiva kuvaan. Langattoman kaukolaukaisimen merkkivalo saattaa myös näkyä kuvassa.

Kannattaa siis tarkkaa miettiä mitä kuva-alueella tekee.Tumma vaatetus pitää sinut paremmin piilossa kuvasta jos et halua siinä näkyä. Kun maalausta tekee tulee itse liikkua jatkuvasti muutoin kuvaan saattaa jäädä haamukuva itsestä.

Jos tarkoituksena on valaista tietty kohde, kannattaa testata ennakkoon kuinka kauan valoa pitää osoittaa samaan paikkaan jotta se näkyisi kuvassa. Valon tulee kuitenkin olla liikkeessä koko ajan jotta kuvassa ei näkyisi kirkkaita valospotteja. Suoraan kameraan ei saa osoittaa taskulampulla.
Taskulampun valokeilan kokoon kannattaa kiinnittää myös huomiota että se olisi mahdollisimman tarpeen mukainen.

Jos tarkoitus on piirtää "valoviivoja" esim. led valoilla niin valo tulee sytyttää vasta kun sen halutaan näkyvän kuvassa. Tässä kohtaa kaveri on hyvä olla mukana niin suljinta ei tarvitse avata ennenkuin kaikki on kuva-alueella valmiina.

Ennen varsinaista kuvausta saattaa olla myös hyvä idea ottaa testiotos ilman lisävaloja. Tällöin voidaan olla varmoja ettei ympäröivä valaistus ole liian kirkas ja tule häiritsevästi mukaan.

Kun maalaus on valmis tarkista tulos kamerasta ja tee tarvittavat korjaukset seuraavaan otokseen.
  • Jos se oli liian kirkas, kiinnitä huomiota seuraavan kerran siihen kauanko osoitat valolla yhteen paikkaan. Jos aika ei ollut riittävän pitkä jotta voit antaa valoa riittävästi yhteen paikkaan, lisää suljinaikaa.
  • Jos kuva kokonaisuutena on liian kirkas niin säädä kameran aukkoa.
  • Jos haluat että valo jakautuu laajemmalle käytä erilaisella heijastimella olevaa taskulamppua
    Sama pätee myös toiseen suuntaan. Joskin kapeamman valon saa aikaan jos menee lähemmäs kohdetta.
  • Onko kuvassa ei-toivottuja valopisteitä? Seuraavassa kuvassa voit peittää ne esim. teipillä.
  • Onko kuvassa haamukuvia itsestäsi? Vältä valaisemasta itseäsi liikaa ja liiku riittävästi.

Kuvissa kannattaa huomioida että aina on mahdollisuus ottaa useampi kuva ja yhdistää ne esim Photoshopissa yhdeksi kuvaksi. Samoin pienet ei-toivotut valopisteet voi helposti poistaa ohjelmallisesti.

Kuvaus lyhyesti:

  • Ota oikeat varusteet mukaan.
  • Etsi mielenkiintoinen kohde, esim. autiotalot ovat kuvauksellisia
  • Laita kameran säädöt kohdilleen, tarvittaessa etsi käyttöohjeesta lisätietoa.
  • Ota testiotos jotta säädöt ovat mahdollisimman hyvin paikallaan.
  • Tee lopullinen otos.
  • Tarkista lopputulos ja tee tarvittavat korjaukset seuraavaan kuvaan.



Kameran asetukset valomaalauksessa

Valomaalauksen perusasiat

Takaisin pääsivulle

Valomaalausta varten tarvitaan

  • Kamera jossa on mahdollisuus käsisäädöille (M), kuvausmahdollisuus RAW kuville, ei pakollinen mutta suositeltava
  • Tukeva jalusta
  • Langaton kaukolaukaisin tai johdollinen, mahdollisuus lukitukseen on myös hyödyllinen
  • Vara-akku kameraan, pitkät suljinajat syövät tehokkaasti kameran akkua
  • Pieni taskulamppu kameran asetusten tarkistamiseen pimeässä, myös kännykkään saa hyviä flashlight sovelluksia.
  • Laaja skaala valoja joilla maalata, tähän käy kaikki valot mitä löytyy. Joulun aikaan myytävät led valosetit paristolla on hyviä. Hinta on 3 euron paikkeilla halvimmillaan. Olen nähnyt / testanut myös sovelluksia joita saa älypuhelimiin joilla saa puhelimen näytön valon muutettua värilliseksi. Lista android sovelluksista löytyy
    => Linkki sovelluslistaan
  • Pikkusalama, pikkusalamalla voi valaista esim. ihmisen valomaalauksen aikana jolloin hahmo jää osaksi maalausta. Usealla väläyksellä saadaan useampi hahmo kuvaan.
    Salaman ei tarvitse olla kiinni kamerassa joten jos kaapin perällä on vanhoja filmiajan salamoita jotka voi väläyttää käsin ne pelittävät varsin hyvin

  • Hyvä ystävä mukaan kuvaukseen joko malliksi tai sitten maalaamaan teosta kanssasi.


Kameran asetukset

  • Tiedostoformaatti, mielellään RAW.
    Säätömahdollisuudet ovat laajemmat kuvien käsittelyssä.
  • Valkotasapaino, incandescent tai tungsten,
    Voidaan muuttaa helposti jälkikäteen jos RAW on käytössä.
  • Tarkennus, manuaalinen.
    Pimeässä automaattitarkennus ei toimi. Tässä kaveri on hyvä olla mukana koska hän voi valaista itsensä taskulampulla tarkennusta varten.
    Tarkennuksessa kannattaa käyttää takanäyttöä ja sen suurennusta jotta parhaaseen lopputulokseen päästään.
    Myös automaattista tarkennusta voidaan käyttää jos ennnen kuvausta tarkennetaan ensin automaatilla valaistuun kohteeseen ja sen jälkeen siirrytään manuaalitilaan. Tällöin tarkennus on valmiiksi kohteessa.
  • Suljinaika, Manual mode tai BULB, haluttu aika riippuu kuinka kauan teosta halutaan "maalata". Yleensä 30 sekuntia on maksimi aika jonka jälkeen tarvitaan BULB asento. Tässä kaukolaukaisin lukituksella tulee tarpeelliseksi.
  • ISO arvo, 100 tai 200 on hyvä kohinan minimoimiseksi.
  • Objektiivin aukko, varmaan lähtökohta on jossain F8-F10 paikkeilla, kannattaa kokeilla mikä näyttää parhaalta. Liian pieni aukko saattaa jättää kuvan pimeäksi.

Kameran asetuksissa voi kaikkia arvoja säätää vapaasti. Itse jättäisin ISO 100 ja F 9 käyttöön.